Second hand-kläder – bra för plånboken, bra för miljön

Second hand-butiker har genomlevt något av en renässans under 2010-talet. Från att ha varit mer eller mindre obskyra för gemene man, och mest ansedda som ett ställe där man handlar av välgörenhetsskäl eller för att man inte har råd med något annat, har second hand-butiker idag blivit trendiga inneställen där man kan fynda vintageplagg. Attityden har svängt från att de flesta ansåg att second hand-kläder mest var i dåligt skick och luktade illa till att de är guldgruvor där man kan gräva fram ett verkligt fynd med tid och tålamod.

En stor anledning till denna attitydförändring är den ökade medvetenheten kring miljöproblemet som världen står inför, och den påverkan som klädesindustrin har på miljön. Faktum är att klädindustrin är den industri i världen som har näst störst utsläpp av växthusgaser – bara oljeindustrin står för mer. Som exempel kan nämnas att det skapas 23 kilo växthusgaser när man skapar ett kilo tyg. Och det är inte bara genom växthusgaser som miljön påverkas – klädesindustrin använder dessutom enorma mängder vatten för tillverkningen av textilierna som utgör kläderna. För att odla bara ett kilo bomull går det till exempel åt mellan 7 000 och 29 000 (!) liter vatten. Det motsvarar ungefär 2 700 liter vatten för en t-shirt. För att tillverka plaggen används också en mängd kemikalier, både vid odling av råvaror som bomull och vid färgning och behandling av plagg, som är farliga för både människa och miljö.

Ju färre nya plagg man köper, desto mindre bidrar man med andra ord till denna skadliga industri. Om man vill köpa nya kläder bör man handla medvetet, och välja plagg av hög kvalitet som kommer att hålla i många år framöver, eller plagg skapade av hållbara och ekologiska resurser, på ett rättvist sätt. Ännu bättre är dock självklart att köpa kläder second hand, eftersom man då förlänger livslängden på plagg som redan finns, och inte bidrar till några nya utsläpp eller till ytterligare klimatpåverkan. Som en bonus är second hand-kläder dessutom betydligt billigare än nya plagg, vilket gör att man kan mätta sitt shoppingbehov utan att känna dåligt samvete vare sig för sin plånbok eller för miljön.

Om du vill ha tips på fler saker du kan göra för att få mer pengar över i plånboken, ska du gå in på Utanpengar.se, där du hittar en guide till mer pengar. Många av de sätt på vilka man kan vara ekonomisk och spara pengar innebär även att man är miljövänlig, varför det kan vara en hjälpsam guide även för de som framförallt är intresserade av att minska sin påverkan på miljön.

magcast