En kompost är både ekonomisk och miljövänlig

Nu när miljöns allt sämre mående är på tapeten och paniken sprider sig som en löpeld, så är folk i behov av miljövänliga tips. Alla vet att man bör källsortera och de flesta gör redan det. Men om du har en balkong eller en trädgård så finns det ytterligare ett steg att ta: kompostera dina matrester.

Vad är en kompost?

En kompost är en behållare där du kan kasta ditt biologiskt nedbrytbara avfall. Med enklare ord: Matavfall och trädgårdsavfall. Du kan placera din behållare på valfri plats, och sedan använda den som en sorts soptunna. Med hjälp av mikroorganismer, bakterier och svampar så bryts avfallet sakta ned och blir till jord. Processen är ganska lång, men i slutändan sitter du med egengjord odlingsbar jord. Och det är ganska coolt.

Kom dock ihåg att låta komposten andas, då avfallet annars går igenom en rötningsprocess. Och då blir det inte jord, men det blir däremot nedbrytning av biogaser – om det är till någon nytta för dig.

Varför är det ekonomiskt?

En kompost är ekonomiskt därför att med den odlingsbara jord som uppstår, så kan du plantera mat. Du kan alltså bli självförsörjande, till viss del. Här snackar vi närodlat på en helt ny nivå. Dessa rotfrukter och grönsaker kan du sedan äta, frysa ned eller sälja vidare. Du kan till och med behöva vända dig till Capcito när det börjar välla in folk som vill ha dina potatisar. Idag är det nämligen trendigt med ekologiskt och närodlat. Tänk dig hur mycket dina grannar kommer vilja köpa av dig, eller större än så, tänk dig om du blir en riktig tungviktare på tomatmarknaden. Inte helt osannolikt.

Varför är det miljövänligt?

Vi människor konsumerar hela dagarna. Om du tänker på det så kan jag nästan garantera att du kastar åtminstone en soppåse om dagen. Tänk dig om du istället började sortera ditt avfall i följande kategorier:

  • Papper
  • Metall
  • Glas
  • Plast
  • Mat

Det skulle gynna vår planet om alla började källsortera. Källsorteringen gör det möjligt att återvinna materialen för att skapa nytt. Gammal plast blir nya petflaskor, gammalt glas blir till en ny välbehövlig vinflaska och maten blir till jord. Det är väl så det bör vara? Att vårt avfall genomgår ett kretslopp likt vårt egna ekohjul. Likt energi så bör vi gör avfallet odödligt, och samtidigt spara på jordens sargade resurser. Låt oss göra ett gemensamt och relativt lätt miljöarbete, genom att börja kompostera.

magcast