Spara energi, spara miljön!

Klimathotet är ett faktum. Vi måste upphöra att förbruka onödigt mycket energi. Detta gäller oss alla, allt ifrån anonyma Nisse till direktör Fredrik eller egna företagaren Susanne. Att tänka ekonomiskt, men samtidigt vara klimatsmart, är inte alltid så lätt och ställer lite krav på oss. Att spara el och energi kan vi läsa om överallt och får tips om att använda rätt kastrull till rätt platta på spisen, eller byta ut bilen till en miljöbil. Ta bussen istället för bilen. Tvätta på 40 grader istället. Duscha snabbt. Tipsen är många.

Vad kan en egenföretagare göra för att påverka? Egenföretagaren sliter mer eller mindre dygnet runt för att få ihop det, men just här kan man faktiskt göra en del genom att exempelvis ha bilen som leasingbil via Fakturino eller ta ett företagslån för att köpa en miljöbil. Du minskar utsläppen och sparar energi med en bil som laddar medan man kör och Fakturino hjälper till vid både leasing, företagslån och factoring. Bli miljösmart och byt ut fossilbilen mot en miljöbil.

Bor man i villa kan man se över villans klimatskal, alltså väggar, tak, golv, fönster, dörrar och ventilation. Finns det draghål? Behöver det tilläggsisoleras? Varför lägga många tusen på uppvärmning av huset om det mesta ändå rinner ut genom hörnen till ingen nytta? Då är det kanske bättre att göra en investering i huset och täta det lite eller hitta nya system som kan återvinna värme. Ju mindre energi som går åt till att värma upp, desto bättre. Det kostar mindre och det är mer effektivt.

Men om man bor i lägenhet eller på ett ställe där man inte kan ändra klimatskalet, vad gör man då? Jo, man kan påtala för hyresvärden och försöka övertyga honom eller henne om att ändringar kan behöva göras. Oftast ingår värme i hyran så det är vanligtvis ingen kostnad du faktiskt själv ser, vilket tyvärr gör att man bryr sig lite mindre. Man tror att det lilla alla och envar kan göra inte spelar någon roll, men det är fel. För en effektiv och klimatsmart energianvändning spelar allt roll, stort som smått. Vill inte hyresvärden sätta in nya fönster som ger mindre drag så kanske du kan sätta dit tätningslister själv.

En annan sak man kan göra är att byta ut alla glödlampor mot

lågenergilampor undan för undan, allt eftersom glödlamporna går sönder. Det gör faktiskt lite skillnad på elförbrukningen och en lågenergilampa är dyrare i inköp, men har betydligt fler brinntimmar, så det blir inte så dyrt i slutändan trots allt.

Många små saker i vardagen kan spara energi. Hos Aftonbladet hittar du en lista på generella energispartips du kan göra hemma. En del kan du säkert redan, men visste du att det går åt mer energi att diska för hand än att köra en full diskmaskin?

magcast