Hållbart företagande

Du som har ett företag kan hjälpa till i världens nuvarande miljötänk genom att utveckla ditt tänkande för ett hållbart företagande; detta företagande ger effekter på energi, miljö och ekonomi, samt även samhället enligt doktrinen. Det står helt enkelt för en bättre och mer hållbar modell inför framtiden så att globala resurser, utsläpp och fattigdom kan stabiliseras och åtgärdas. Det ska gå runt, det ska gå vidare och det ska utvecklas positivt för alla, även för Moder Jord.

Miljötänk och lokala förmågor

På det lilla planet kan du se till att ditt företag sop-sorterar, hanterar allt mindre engångsmaterial samt använder mer och mer material som kan återvinnas eller kommer ifrån återvunna material. Att planera resor så energieffektivt som möjligt är bra, och genom att tänka på klimatet kan emellanåt även ekonomin gynnas. Måste verkligen vissa företagsevent eller händelser läggas på vissa platser, långt bort, eller går de att anordnas på närmare håll med mindre transportsträcka, mindre utsläpp och kanske med mer nyttjande av lokala resurser? Genom att stödja lokala leverantörer och företag, jordbruk och annat så får närområdet ett uppsving samtidigt som transporter och utsläpp minskar lite.

Nöjd personal och nöjda kunder

Ett hållbart företag har även nöjda kunder och tillfredsställd personal. Ju mindre tid du behöver lägga på att hantera konflikter, klagomål eller annat missnöje, eller kanske rent av saker som gått fel, desto mer tid har du att arbeta mer effektivt med annat. För att ta reda på hur vinden blåser, särskilt om du har genomfört en del ändringar i organisationen, så kan du med fördel få hjälp av questback för att ta reda på vad personal eller kunder tycker och anser. Analyser och feedback har aldrig varit smidigare än med dem, och du sparar värdefull tid som du kan lägga på att tänka framåt istället.

Globalt sett

Även ett litet företag i Sverige kan göra en global insats med relativt små medel. Undvik att göra affärer med företag och industrier som ägnar sig åt barnarbete eller har vidriga arbetsförhållanden. Om du kan så välj bättre alternativ för människors rättigheter och arbetsvillkor genom att använda dig av så mycket rättvisemärkta produkter du har möjlighet till. Ett av dessa märken är fairtrade och är en oberoende certifiering som stödjer fattiga människors möjligheter att förstärka förändring och hållbar utveckling. Välj också transportsätt för gods med miljön i åtanke. Olika transportsätt släpper ut olika mycket koldioxid eller ren olja, och det kan finnas transportföretag som klimatkompenserar eller är inblandade i miljön på andra sätt.

Inne på kontoret

Det finns en hel del du kan göra inne i kontorslandskapet också för att vara medveten om vad som sker, och här har Naturskyddsföreningen ett antal tips för hur du kan göra. Ett av de bättre tipsen är att sluta tillhandahålla flaskvatten. Dyrt, plastslöseri, transporter i onödan och det går precis lika bra med en bringare med vatten och gurk-bitar, citrusfrukter eller bär i kökets kylskåp. Vattnet i Sverige är så bra att det inte behövs flaskvatten.

magcast