Världens biltillverkare har i många år varit motståndare till elbilar, men de senaste åren har de gjort helt om, och i stort sett alla har nu elmotor eller hybridmotor i sina senaste modeller. Utan utvecklingen hos de största biltillverkarna har det inte varit möjligt köpa en elbil för en vanlig medelinkomsttagare, men detta är på väg att förändras. Flera stora städer vill införa förbud mot bensin- och dieselbilar för att förbättra miljön, framför allt luften. I takt med att utbudet av bilar blir större har också utbyggnaden av platser att ladda bilarna börjat ta fart. Bland annat i Sverige erbjuds olika bidrag till bilister som går över till att köra elbil, och hos många kommuner finns till exempel gratis parkering. EU har också tagit ett beslut att sänka genomsnittsutsläppen av koldioxid per biltillverkare till 95 gram per kilometer. Alla dessa åtgärder underlättar för konsumenterna att köpa en elbil eller hybrid istället för en som drivs med bensin eller diesel.
Välj rätt laddbox till din elbil
Fler och fler köper en laddbar bil och tillverkarna som erbjuder sina bilmodeller med batterier blir också fler, men hur ska man tänka som köpare? Det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man ska välja rätt laddbox till sin bil. Ska man till exempel ha enfas- eller trefasladdning? Enligt Charlotte Eisner på Defa e-mobility är enfasladdning vanligast men trefasladdning kommer allt mer. Trefas är snabbare, men om du laddar över natten räcker det med enfas. Du behöver också ha koll på vilken säkring du har på uttaget du använder för laddning. Det vanliga i en villa är 16 Ampere, men det finns även högre. Vissa bilmodeller klarar laddning med 32 Ampere, men inte alla. Trefas och högre Ampere är dyrare och snabbare. Den vanligaste laddboxen för privatpersoner är en enfasladdare med 16 Ampere. En annan sak du måste tänka på är att laddkabeln passar din bil, idag är typ-2 standard i Europa. Från och med februari kan man som privatperson få ekonomiskt stöd med upp till halva kostnaden för laddpunkten och indragning av el, högst 10 000 kronor per fastighet.
Lån till bil
Marknaden för elbilar är relativt ny, så utbudet av begagnade bilar är ganska litet. Tekniken går dessutom fort, så man vill nog ändå ha en nyare bil om man ska byta. Behöver man låna pengar till sitt bilköp är det bra att först jämföra villkoren för lån på en jämförelsesajt, som till exempel Enklare.se. Bilfirman där man köper bilen erbjuder ofta finansieringslösningar, men det är inte säkert att det är det mest förmånliga erbjudandet du kan få. Ska du ta ett nytt lån kan det även finnas skäl att gå igenom din ekonomi, kanske har du smålån och krediter som du kan passa på att slå ihop med det nya lånet och få bättre ränta och lägre månadskostnad. Det är nästan alltid förmånligare att ha ett större lån än flera små, eftersom det oftast kostar en fakturaavgift varje månad för varje lån. Även sedan du haft ditt lån en tid är det värt att jämföra, kanske en gång om året för att se vem som erbjuder bäst villkor.