Byt elavtal och spara tusenlappar

Som husägare vill du naturligtvis hålla nere husets kostnader så mycket som möjligt. Särskilt om du också har garage, uthus och andra byggnader som kräver el. Genom att se över och byta ditt elavtal kan du spara tusenlappar om året.

Byt elavtal

Det är mycket som påverkar hur stor elförbrukning du har. Hur välisolerat huset är, fönster och dörrar som läcker värme, mängden elektriska prylar, kalla/varma vintrar och hur sparsamma ni är med lamporna. Men i Sverige är det skönt att ha lampor tända, särskilt under den mörkare delen av året. Det lyser upp och gör våra hem mysiga. Då är det smartare att se över ditt elavtal. För att minska på dina energikostnader bör du satsa på ett rörligt elpris, vilket visar sig vara det billigaste i längden. För garanterat billig el byter du till Göta Energis avtal Spot on med rörligt elpris. Det fina med Göta Energi är att de också bjuder på en bonustimme, varje år, året runt. I slutet av året kommer du få tillbaka 365 eltimmar som en extra julklapp.

Minska husets energiläckage

Visst är det viktigt att släcka lampor och att inte låta digitala prylar stå på Standby, men det är inte där som du har de riktigt stora energiförlusterna. Förutom att byta till rörligt elpris, så bör du se över ditt hus och minska energiläckaget så mycket som möjligt. Även om det kostar att byta fönster, så är det någonting som du faktiskt kommer tjäna in ganska snabbt. Nya välisolerade fönster hjälper dig att hålla värmen på insidan, istället för att den sipprar ut. All värme som genom dålig isolering i husväggar, taket, lister, fönster och dörrar läcker ut, är som tusenlappar som formligen flyger iväg.

Extra energikällor: kamin och luftvärmepump

Du kommer också kunna minska på dina elkostnader genom att sätta in extra energikällor som en kamin och/eller luftvärmepump. En kamin ger dig omgående värme, vilket är särskilt skönt under kalla vinterdagar, förutom att det är väldigt mysigt och trevligt med en levande eld. Det som också är bra med just en kamin är att du har en värmekälla vid strömavbrott.

Luftvärmepumpar är billiga och klimatsmarta energikällor som både passar i bostaden och i sommarstugan. Det är härligt att komma in i köket på morgonen och känna en varm bris från luftvärmepumpen. En luftvärmepump kan du också ställa in så att den bara ger värme under vissa delar på dygnet – också ett smart sätt att minska på elkostnaderna. Förutom att den också kan ge kyla sommartid. Glöm inte heller att se över ditt elavtal i ditt fritidshus. Där kan du verkligen spara mycket pengar genom att ha ett elavtal med rörligt elpris, särskilt som du troligtvis har ställt ner temperaturen under vintern och när du inte är där.

magcast