Hushållsbudget – ett sätt att värna om miljön

Kanske kan man undra vad privatekonomi har med miljön att göra men faktum är att när man har koll på sin ekonomi så kan man ofta spendera sina pengar på ett mer klimatsmart sätt. Man sparar dels sin egen energi om man har ett väl inarbetat budgetsystem som man följer, dels kan man spara ordentligt på jordens resurser.

Livet utan budget

Det är alltför många som inte har någon koll på sin ekonomi. Vanligtvis trillar pengarna in en gång i månaden för att snabbt fylla de hål som har växt under den gångna perioden sedan förra lönen kom. Stora ekonomiska poster är boendet, maten, bilen, husdjuren, försäkringarna och lånen. Sedan är det tyvärr många som har ett stort behov av att shoppa loss och denna shoppingpost kan därmed växa obegränsat.

När så slutet av månaden närmar sig börjar bankkontot att eka tomt. De inköp som måste göras baseras då på de tillgängliga pengarna snarare än på att miljön ska sättas i första rummet. Det här är viktigt att belysa; alltså hur en oplanerad ekonomi gör att pengar rinner iväg och att inköp sällan planeras grundligt.

Att ha en budget

När man beslutar sig för att ta tag i sin ekonomiska situation blir allting så mycket lättare. Helt plötsligt vet manvad saker och ting kostar. Man tillåter sig inte heller att göra impulsköp och det är bra för miljön! Konsumentverket har en bra budgetkalkyl som man kan använda sig av.

Att planera sin ekonomi utökar ofta chanserna att spara en summa och med tiden kommer denna att växa. Det gör att man fortsättningsvis mycket väl kan ha möjlighet att köpa mer miljövänliga produkter. Man kan exempelvis vara villig att betala lite extra för flygplansstolen om det innebär att resan klimatkompenseras. Man kanske kan investera i en elbil istället för ett ordinärt bensindrivet fordon? Det kan även gälla små saker såsom hudvårdsprodukter eller mat. Med en budget har man ofta kvar tillräckligt med pengar på kontot vid månadsslutet och man får därmed råd att köpa en ekologisk hudsalva när den gamla tar slut eller lokalt producerade grönsaker som finns i mataffären.

Se över hemmet

Hand i hand med budgeten går en utrensning av hemmet. Det är ibland nödvändigt att rensa i sitt liv och att rensa bland sina gamla saker kan inbringa en gedigen extrainkomst. Både online och i Sveriges städer finns en törstande andrahandsmarknad där folk gärna köper begagnade saker till ett lägre pris. Även detta är självfallet ett bra sätt att värna om miljön och detta återbruk har seglat upp som en modetrend. Förhoppningsvis är den här för att stanna! Det är naturligtvis även smart att man för egen del köper saker på dessa marknader. Varför köpa nytt om man kan hitta samma eller likvärdiga produkter till ett kraftigt reducerat pris där miljön dessutom sparas?

magcast